BORD NA MONA. TORBA DE CLASSE MUNDIAL !!!


Dins d'Europa, milers de cultivadors professionals i fabricants de substrats per a testos han apreciat els beneficis d'utilitzar la torba irlandesa Bord na Mona.

Els científics d'algunes de les estacions d'investigació d'horticultura més importants d'Europa han demostrat de forma concloent els beneficis de la torba de Bord na Mona. La torba Bord na Mona és coneguda per la seva estabilitat i capacitat d'amortiment.

En poques paraules, utilitzant la torba Bord na Mona es garanteix el millor ambient possible per al creixement de les arrels i el desenvolupament de les plantes.

Les característiques principals de la torba Bord na Mona es poden resumir en:

·         Excel·lent estabilitat estructural.
·         Resistència a la contracció/encongiment i l’enfonsament.
·         Excel·lent ventilació mantinguda durant la vida del cultiu.
·         Capacitat esmorteïdora (resistència a canvis de ph i salinitat).
·         Element estructurador en les mescles preparades.

A més dels beneficis de la recol·lecció de torba de torberes lliures de males herbes no tractades amb pesticides (certificats ISO).

L'estabilitat estructural.

Els fabricants de substrats per a testos poden barrejar torba d'edat i origen diferents. La inclusió de la torba irlandesa Bord na Mona en aquestes mescles retardarà la contracció comunament associada a torbes mes joves.

L'estabilitat és la característica innata d’una torba que resisteix la descomposició provocada per la degradació mecànica, física o microbiana.

L'enfonsament és el col·lapse del substrat en un test o contenidor. És comunament causada per la descomposició microbiana del medi del test, i pot donar lloc a efectes perjudicials per a la qualitat de la planta.

Si els cultius ...

·         Es conreen durant llargs períodes
·         Tenen alts requeriments de ventilació de les arrels
·         Es reguen per inundació

... es recomana l’ús de torba estable que no s’enfonsa. La torba Bord na Mona és ideal per a aquest propòsit.

A continuació es presenten alguns estudis que mostren les qualitats de la torba irlandesa.

Estabilitat de la torba irlandesa i la torba jove.

Reducció de volum de torba del Nord d'Europa (H3) i torba Bord na Mona (H5) de més de dos anys.


L’encongiment de les diferents torbes diferents en el temps.

La contracció de H5/H6 (irlandès) en comparació amb torba H2/H3 jove (Nord d'Europa) de més de dos anys.

La contracció de les diferent torbes en tests sense plantes de més de 42 setmanes. Estudi de Theo Aendekerk a Boskoop Research Station als Països Baixos.

Els valors units per la mateixa lletra no difereixen significativament (p= 0,05 al test de Duncan).
Dades de T. Aendekerk (2001). Descomposició de substrats de torba en relació amb les propietats físiques i de creixement de Skimmia. Acta Horticulturae, 548, 261-268.

L'estabilitat mecànica.

L'estabilitat mecànica és la capacitat de la torba per resistir el trencament durant la manipulació mecànica. El maneig en els contenidors i vaixells poden crear partícules fines i la consegüent reducció de espai aeri en el medi final de test.

La torba Bord na Mona és una de les més resistents al maneig i el trencament mecànic durant el transport. Això és a causa dels nivells relativament alts de lignina en la vella, més descomposta, torba irlandesa. Les torbes més joves tenen menors nivells de lignina i són més vulnerables al trencament durant la manipulació.

Relació entre el contingut de lignina i trencament mecànic.


Més dades en M. Prasad (1997). Trencament mecànic de torba com a resultat de la manipulació i el transport. La Torba en Horticultura, el seu Ús i la seva Sostenibilitat, International Pest Society, Actes del Simposi, 2-7 de novembre de 1997.

Contingut d'aire.

El manteniment del contingut d'aire de la torba durant el creixement és de vital importància per al bon desenvolupament de les arrels i la qualitat de la planta, en particular quan les plantes romanen en els contenidors durant llargs períodes.

·         Torba irlandesa es deriva principalment de Sphagnum imbricatum mentre que la torba del Bàltic es deriva principalment de S. cuspidatum. S. imbricatum té grans branques i tiges de fulles el que significa que l'espai aeri és probable que sigui alt, fins i tot amb material fi com la fracció 0-3mm.

·         La mòlta es fa amb un moliner de fulles per proporcionar major mida de partícula i el  Sistema Peco és útil sobretot per collir i emmagatzemar la torba. Això dóna com a resultat un producte amb una millor estructura física i un baix contingut de pols.

·         El contingut d'aire de torbes joves disminueix amb el temps, de vegades notablement, a mida que es degraden. La torba irlandesa més descomposta es degrada lentament en els tests i manté el subministrament d'aire a les arrels de les plantes durant un període més llarg.

Porositat dels substrats de torba en testos després de 42 setmanes: Estudi de Theo  Aendekerk a l'Estació d'Investigació de Boskoop als Països Baixos.

Els valors units per la mateixa lletra no difereixen significativament (p= 0,05 al test de Duncan) 

Dades deT. Aendekerk (2001). La descomposició de substrats de torba en relació amb les propietats físiques i el creixement de Skimmia. Acta Horticulturae, 548, 261-268.

 

Element estructurador.


La torba irlandesa com a element estructurador de torbes i altres constituents dels substrat.

Fabricants de sòls per a testos poden barrejar torba d'edat i origen diferents. La inclusió de la torba irlandesa Bord na Mona en aquests mescles retardarà la contracció comunament associada a torbes més joves.

La contracció de les torbes joves amb i sense torba irlandesa.

Les barreges amb torba Bord na mona es mostren a la barra de la dreta de cada parell.


Capacitat esmorteïdora.

Es refereix a la capacitat d'un material per resistir els canvis en pH o de salinitat, sovint com a conseqüència de la qualitat de l'aigua.

Amb la mateixa taxa de calç el canvi net en el pH és més baix en la torba irlandesa en comparació amb un altra torba. La torba irlandesa és més esmorteïdora contra el canvi del pH, el que pot dur a deficiències nutricionals / toxicitats en els mitjans de cultiu. En un sentit pràctic, això significa que la torba irlandesa és superior en la protecció de la planta per efectes de la mala qualitat de l'aigua que les torbes mes joves.

Acció amortidora de la torba irlandesa il·lustrat pel canvi de pH en resposta a la calç.


L'àcid húmic.

S'ha reconegut des de fa temps que els àcids húmics tenen molts efectes beneficiosos en els sòls (o mitjans de cultiu) i per tant en el creixement de les plantes.

Els àcids húmics poden ser responsables parcial de l'activitat esmorteïdora de la torba (i de fet dels sòls).

Els àcids húmics en torbes H2 - H3 són de l'ordre del 4 - 8%, mentre en torbes H5 - H6 són de l'ordre del 18 -24%.

Creixement de les plantes en la torba irlandesa.


El treball de Aendekerk i Lilova (2002).

Els estudis als Països Baixos i altres llocs han demostrat els avantatges d'utilitzar torba irlandesa amb plantes de test i plantes de viver. Resultats independents d'Holanda, de l'obra de Lilova i Aendekerk en l’Estació de Recerca Boskoop, es mostren a continuació.


Resistència a l’auto escalfament.

La majoria d'horticultura torba produïda per Bord na Mona és emmagatzemat utilitzant el sistema de Peco. Els pilons Peco són molt menys propensos a auto escalfar-se que els grans munts Haku, predominantment utilitzats en altres països.

Fiabilitat del subministrament.

L'escala de les operacions de producció Bord na Mona junt amb la seva política d'inversió en grans reserves de matèries primeres significa que els clients tenen la garantia de subministrament de materials d'alta qualitat fins i tot en els anys en què la collita és dolenta.

Lliures de males herbes.

Es mostreja cada pila per controlar la germinació de males herbes i garantir que els productes compleixen les normes establertes pel RHP (òrgan regulador holandès de mitjans de cultiu).

Lliure de químics.

No s'utilitzen herbicides en les torberes Bord na Mona, per tant, no hi ha perill d'efectes residuals, les males herbes s'eliminen mecànicament.

Certificació ISO.

Totes les fàbriques de Bord na Mona i les seves instal·lacions en el port de Dublín han rebut la certificació ISO 9001. El mostreig continu de productes durant el procés assegura que s’aconsegueixen els estàndards de qualitat.